Sisustajien perustutkintoon kuuluu kolmannella eli viimesellä vuodella verhoilu, jota opiskellaan vain vuoden verran.
Mitä vaahtomuovi on ? Vaahtomuovi on pehmeää polyuretaanivaahtoa, yli 90 % sen tilavuudest on ilmaa. Vaahtomuovilaatuja on monia ja kaikilla niistä on oma käyttötarkoituksensa. Suomessa otettiin ensimmäisenä Euroopassa käyttöön ympäristöystävälliset vaahtomuovin valmistusmenetelmät. CFC-yhdisteiden (ilmakehälle haitallisia ponneaita), käyttö on suomessa kielletty vuona 1991, myös vaahtomuovien ja vaahtomuovituotteiden maahantuonti jotka sisältävät näitä yhdisteitä tai joiden valmistuksessa niitä on käytetty.
Oikea laatua oikeaan paikkaan: Kaikilla vaahtomuovilaaduilla on oma käyttöalueensa, jota varten se on kehitetty ja missä se toimii parhaiten.
Polyeetterilaadut; Sopivat monipuoliseen pehmustekäyttöön
- vaahtomuovipatjoiksi, joustinpatjojen pehmusteeksi, huonekalujen -, ajoneuvojen-, junien-, lentokoneiden-, laivojen pehmusteisiin. Jotkut laadut on kehitetty tekstiili- ja vaatetusteollisuuden käyttöön.
- Käytetään korkea laatuisten patjojen ja huonekalujen pehmusteina.
- Käytettään mm. voimistelu-, paini-, judo- ym. mattoihin sekä äänieristeeksi.
Erikoislaadut; Moniin erikoistarkoituksiin on kehitetty omia laatuja
- Käytetään esim. autoverhoiluun, jalkineisiin, pesusieniin ja paukkauksiin
Miten valita oikea? Mitä suurempi tilavuuspaino, sitä kestävämpi laatu. Jatkuvaan patjankäyttöön aikuisille suositellaan 30 kg/ kuutiometri. Aikuiselle vaahtomuopatjan paksuudeksi suositellaan 10-15cm tilapäiskäyttöön ja lapsille rittää ohuempikin kerros. Vaahtomuovin pehmeyden määrää laatu, ei tilavuuspaino. Painavakin laatu voi olla pehmeää. Hyvässä patjassa ja pehmusteessa yhdistyväy oikea pintapehmeys ja sopiva kovuus. Mitä kimmoisampi vaahtomuovilaatu on, sitä vaativampaan käyttöön se soveltuu.
Elinikä; Vaahtomuovin elinikään vaikuttavat mm. käyttötapa, käyttäjän paino, vuoteen ilmastointi ja rakenne, olosuhteet. Vaahtomuovi on myös kemiallisesti kestävää.
Säänkestävyys ja syttymislämpötila: Vaahtomuovi kestää kuivissa olosuhteissa lämpöä -50-+100 C vaantomuovin syttymislämpötila on +420 C.
Puhdistus ja pesu; Vaahtomuovituotteiden puhdistuksessa ja peussa on syytä noudattaa valmistajan ohjeita.
Säilytys; Vaahtomuovituotteita kannattaa säilyttää kuivassa ja ilmavassa paikassa
Miten työstää vaahtomuovia; Leikkaaminen, terävällä veitsellä tai askartelusahalla. Liimaaminen, siihen sopii neopreenipohjaiset kontaktiliimat, liimaaminen onnistuu liiman valmistajan ohjeita noudattamalla. Maalaminen onnistuu tarvittaessa ruiskulla tai aerosolipullolla, siveltimellä maalatessa vaahtomuovin pinta painuu ja imee maalia jolloin maalin kulutus kasvaa.
Hävittäminen; Vaahtomuovituotteet toimitetaan asianmukaiseen kunnalliseen jätehuoltoon kuten muutkin kiinteät jätteet. Kompostointiin vaahtomuovituotteet eivät sovi.
Janika<3
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti